Histeroskopik Cerrahi
Histeroskopi, ince bir kamera ile vajina ve daha sonra rahim ağzının geçilerek rahim içinin ve tüplerin rahime açılan kısmının incelenmesine imkan sağlayan operasyondur. Bu işlem muayene ortamında lokal anestezi ile ya da ameliyathane ortamında genel anestezi ile uygulanabilir.
Bu yöntemde aynen laparoskopi gibi hem tanı amaçlı hem tedavi amaçlı uygulanabilmektedir. Histeroskopide; rahim içi kamera ile incelenirken bir monitörden bu görüntüler izlenir. Rahim içi normalde içi boş bir organ olduğundan buranın içine sıvı verilerek görüntünün net sağlanabileceği bir ortam sağlanır. Histeroskopide diğer bir önemli nokta ise kamera girişi öncesi rahim ağzının genişletilerek kameranın geçebileceği genişlikte bir alan sağlanmasıdır.
Histeroskopi için en uygun dönem adet bitiminden sonraki 1. haftadır. Bu dönemde rahim içi doku ve yapısı kamera ile en net değerlendirilebilecek haldedir. Öncelikle kamera ile rahim incelenerek içeride herhangi bir yapışıklık, polip, myom ve septum ( perde ) olup olmadığı teyit edilir. Sonrasında her iki tüpün ağzıda incelenerek burada bir tıkanıklık olup olmadığı incelenir. İnceleme sonrası eğer bir sorun saptanırsa histeroskopun ucundaki kesici ve yakıcı uygun aletler ile gerekli müdahaleler yapılabilir.
Herhangi bir kesi açılmadan yapılan bir ameliyat olduğundan dolayı özellikli bir durum olmadığı takdirde hastalar aynı gün taburcu edilirler. İşlem sonrası birkaç gün bir miktar akıntı ve hafif kasık ağrısı hissedilmesi beklenen bir durumdur.
Histeroskopinin tercih edildiği durumlar
- Düzensiz ve aşırı kanamalara yol açan poliplerin tespiti ve çıkarılması
- Düzensiz ve aşırı kanamalara yol açan myomların tespiti ve çıkarılması
- Tekrarlayan düşüklerin sebeplerinin araştırılması
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının sebeplerinin araştırılması
- İpi gözükmeyen rahim içindeki spirallerin çıkarılması
- Rahim içi yapışıklıkların tespiti ve düzeltilmesi (Asherman sendromu)
- Rahim içi kanserlerinin erken tespiti
- Rahimin doğuştan anatomik bozuklukları
- Arkuat uterus
- Bikornuat uterus ( kalp şeklinde uterus)
- Didelfis uterus ( çift rahim)
- Unikornuat uterus (tek taraflı rahim)
- Septus uterus (rahim içi perde)